Over Roel

Wie ben ik? Wat een goeie vraag!

Als je mensen vraagt wie ze zijn, vertellen ze je meestal wat ze doen. Ik ben psycholoog. Ik ben coach. Ik ben therapeut. Het geeft hier een glimlach van oor tot oor. Het lijkt dan net of ik iemand ben die jouw problemen kan oplossen… maar je moet het toch echt zelf doen. Zoek het Zelf uit. :-) ... ik help je wel natuurlijk... dat vind ik mooi om te doen.

Gestudeerd? Ja, redelijk wat… cognitieve psychologie, acceptance and commitment therapy, non-duale coaching en therapie. Oh ja, bouwkunde ook nog een paar jaar, want Roel wilde ooit eens architect worden. Haha! Daar was ik echt niet goed in en mijn hart lag daar ook helemaal niet. Bij psychologie wel! Van snijden in hersenen tot en met interviewen. Van dr. Ten Hoopen leerde ik observeren. Eerlijk, puur kijken. Iets wat ik op persoonlijk vlak pas veel later durfde. Na 37 jaar en een crisis of drie verder…

'Why are you unhappy? Because 99.9 percent of everything you think, and of everything you do, is for yourself - and there isn’t one.'
(Wei Wu Wei)

Filosofie raakte mij ook tijdens mijn universi-tijd. Victor Lamme is zo lekker duidelijk: ‘De vrije wil bestaat niet’. En zo is het maar net. (Als je nog twijfelt, lees er dan een paar goede boeken over, of, beter nog, onderzoek het bij jezelf.). Ik mag het werk van Antonio Damasio ook graag. Al schrijft hij lange zinnen, hij kan prachtig vertellen over de mens en het mysterie van bewustzijn. En laat ik Alan Watts niet vergeten… wat een briljante verteller is dat zeg. Google ‘m eens, er zijn talrijke audio-fragmenten te vinden. Zijn stem is diep. Zijn boodschap dieper.

En ik mag mezelf ook sound engineer noemen. Als ik dat zou willen. The School of Audio Engineering was gaaf. Ik reed pakketjes rond om het bij elkaar te verdienen en besteedde al m’n vrije tijd aan geluid. Muziek, daar gaat m’n staart van kwispelen. Dus ben ik op het podium te vinden met feestband Run4Cover en maak ik met Nick Lommerse en Harm Jan Mostert eigen werk in de studio.

Ik kon niet meer stoppen met lachen toen ik video’s van Paul Smit zag over vrije wil en non-dualiteit. Uiteindelijk stopte het lachen natuurlijk wel. Zeker toen de boeken en woorden van Hans Laurentius volgden. :-) En van Alexander Zöllner. Dank daarvoor. Ik dacht dat ik heel wat begreep en achtte mezelf nou niet per se spiritueel, maar toen bleek een spirituele vluchtheuvel mij toch niet vreemd. En dat terwijl Nisargadatta en Ramesh Balsekar er toch flink voor waarschuwen. De drang om 'iemand' te zijn is gewoon heel sterk en sluipt overal in. 

foto: Image Fotografie

Mijn goede vriend Roel Zijlstra leerde me over hartcoherentie en stressreductie. Homeostase, ‘in balans / uit balans’, en hoe deze beweging de mens en alle organismen … beweegt. Jammer dat hij niet meer IS, of hoe je dat ook zegt. Man, wat een inzichten heb je gebracht. Over het doorzien van gedachten. Het niet zo serieus nemen van jezelf. Hoe je speelsheid en spontaniteit kan laten spreken en gewoon een aardige kerel kunt zijn.

Dat leer ik ook nog iedere keer dat ik werk met Gerard Overmars. Wij geven al wat jaren interviewtraining bij How2Ask. Het hoeft niet groots en meeslepend. Daar zit geluk helemaal niet. Ik maar studeren en onderzoek doen naar de werking van het geheugen en ik vergat (!)… de praktijk… het echte leven. Haha, wat een grap. Althans, dat vind ik nu.

Het leven werkt continu als een spiegel. Hier manifesteert ie zich vaak in Ida of onze twee jongens. Wat mooi om met hen te kunnen zijn. In Haarlem, dicht bij de zee. Die grote oceaan… thuiskomen.

Nou… genoeg over ‘mij’,… terug naar jou?

Meld je aan voor Brain Waves

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Brain Waves?

Contact

Domineeslaan 91
3000 AB  Zwanenburg
Nederland

06-51763909
post@roelboon.nl