Brain waves

Ze ploppen zomaar op. Dat is niet uniek. Dat is zo met alles wat in bewustzijn verschijnt. En ik heb het wel over 'mijn' brain waves, maar het is niet te claimen natuurlijk. Wel te delen...Enjoy! En als het bevalt, meld je gerust onderaan aan voor nieuwe op-ploppers.

Tussen vrees en vrees (over een hoop vrijheid)

10 januari 2022

Je moet altijd blijven hopen’. Het wordt nogal eens gepredikt. In veel tradities en stromingen wordt ingebeelde houvast gezien als ‘goed’. Het zou welzijn bevorderen en nodig zijn om ‘het’ vol te kunnen houden of iets te kunnen bereiken. Resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar hoop zijn echter niet onverdeeld optimistisch. Het zou ook lijdzaam afwachten in de hand werken en ‘de tegenslag’ vergroten. Nietzsche stelt zelfs: ‘Hope in reality is the worst of all evils because it prolongs the torments of man.’ ‘Nou, nou, kwelling, marteling’, zou je kunnen denken… ‘zo erg is het ook weer niet’. Zullen we eens rustig kijken?

Geef het een plekje - waar dan? (over een grappig wezen)

15 december 2021

Er zijn onnoemelijk veel ‘laat-het-los’-stappenplannen en legio acceptatietechnieken op de markt. Voor als het pijnlijk is, frustrerend, verwarrend, of verdrietig. Tenminste, je hoort zelden: ‘Dát was mooi! Nou, daar zal ik dan maar mee moeten leren leven.’ Iets willen accepteren suggereert dat met ‘negatieve’ gevoelens iets mis is, dat er iets mee móet en dat we dit kunnen leren. Is dit zo? Sommigen beweren zelfs dat het moeilijk is. Laten we deze (en nog wat fundamentelere) ideeën eens tegen het licht houden.

Ik wil meer in het nu zijn. Echt?!

30 augustus

Het is bijna niet meer weg te denken, de grote wens meer ‘in het moment’ te zijn. Coaches spelen er gretig op in en psychologie- en lifestylemagazines komen met diverse suggesties. ‘16 tips om te leven in het nu’. ‘27 manieren om meer in dit moment te zijn.’ Je kunt hier natuurlijk mee aan de slag gaan, daar is niets verkeerd aan. En aan een kleine kanttekening ook niet. Kun je werkelijk meer ‘in het nu’ zijn? En is dat ook echt wat je wilt? Of speelt er toch iets anders?

Ik moet me geen zorgen maken..! (over de aanname dat jij dat doet)

9 juli 2021

‘Ik bepaal wat ik denk’. Niet alleen in coaching, maar ook in het dagelijks leven wordt dit vermogen in diverse vormen veelvuldig opgeëist. Soms expliciet: ‘Ja, maar ik moet gewoon niet zo negatief denken!’. Dan weer iets meer verdekt: ‘Je moet positief blijven’. 'Ik zit mezelf weer helemaal gek te maken.' Het idee is hier dat er een ‘ik’ is die gedachten maakt. Dat er iemand is die dat dóet. Klopt dat eigenlijk wel?

Nou, daar kon nog geen bedankje vanaf..! (over afhankelijkheid en geluk)

21 juni 2021

Vaak willen we gewoon dat ‘de buitenwereld’ verandert. We zoeken heelheid, vervulling, rust, geluk… en richten ons op onze omstandigheden, de wereld, of de ‘ander’. Dit of dat moet nog anders. Er moet nog iets bij… of juist weg. Iemand moet nog iets doen of zeggen, voordat… Laten we dit eens tegen het licht houden en kijken hoe het zich uit in relaties. Met een partner, met familie, vrienden, collega’s, buren.

Vrije wil? Echt?

21 februari 2021

Tadaaa… Daar is ie weer. Het idee dat vrijheid zou moeten schenken, maar je juist gevangenhoudt. In verwijten maken, doen alsof het anders had kunnen zijn, afkeuren van spontaan gedrag, van emoties, gedachten… und so fort und so weiter. De VRIJE WIL. Sterk idee… maar klopt het wel?

Gedachten... Sommige handig, de meeste niet.

8 februari 2021

Heb jij last van negatieve gedachten? Zit jij ‘in je hoofd’? Gedachten kunnen behoorlijk in de weg zitten, maar wat zijn het eigenlijk? Hoe ontstaan ze? En wat moet je er mee? DENK er maar eens over na. :-) En..? Als je er nog niet helemaal uit bent, geen probleem. Ik ga het uitleggen.

Emoties. Wat is je probleem?

8 maart 2021

Heb jij last van ‘moeilijke’ gevoelens? Ze kunnen flink in de weg zitten, maar wat is je probleem? Weet je wat emoties zijn en wat het verschil is met gevoelens? De overeenkomst met gedachten? Zo niet, dan zou ik echt even verder lezen.

Meld je aan voor Brain Waves

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe Brain Waves?

Contact

Domineeslaan 91
3000 AB  Zwanenburg
Nederland

06-51763909
post@roelboon.nl